Elérhetőségeink
Iroda: +36 1 604 8342,
Kutatószoba: +36 1 604 8391,
Cím: 1165 Budapest,
Veres Péter út 155-157.
E-mail: Térkép
NAPTÁR
Március2024. ÁprilisMájus
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Impresszum
Programajánló
Házirend
Virtuális séta
Értéktár

Flash-Com Számítástechnika
Múltbéli utazás a kertek alatt

Múltbéli utazás a kertek alatt

Szerkesztette: Tóth Farkas Márton

A kötet szerzői: Gálvölgyi Orsolya, Gyenes Gábor, Kovács Gizella,  Mészáros Boglárka, Olgyay János, Sándor Ildikó, Szilas Gábor, Tóth Farkas Márton (Budapesti Történeti Múzeum)

 

„A XVI. kerület térsége minden régészeti korszakban alkalmas volt a megtelepedésre, hiszen a mocsaras környezetből kiemelkedő, a patakot kísérő dombhátak kedvező életteret biztosítottak az ide érkezőknek.” olvashatjuk a Múltbéli utazás a kertek alatt címet viselő Kertvárosi Helytörténeti Füzetben. Az alcím megmagyarázza a poétikus könyvcímet: A XVI. kerület régészeti emlékei az őskortól a középkorig.

S e kettősség: a líra és a száraz tények ötvözete jellemző a régész szerzőcsapat könyvére. A képekkel, illusztrációkkal és magyarázó térképekkel bőven tarkított könyv igazi hiánypótló mű, mely a XVI. kerületben előkerült régészeti leletekre koncentrál, de nem csak leltárszerűen sorolja fel az előkerült csontokat és tárgyi emlékeket, hanem történelmi időben is elhelyezi azokat, felelevenítve a korszak fontosabb eseményeit. Teszi mindezt a mai XVI. kerület területéről szemlélve, a kelleténél távolabbra sosem tévedve, a fókuszt soha el nem veszítve.

A könyvből mindenki megbizonyosodhat arról, hogy nem csak 1000 éve laknak Cinkotán magyarok, de a Rákos és Szilas patakok völgye már közel 8000 éve is lakott volt. S a történelem átvonult rajtunk minduntalan, s itt hagyta lenyomatát, leleteit számunkra.

Polgármesterként büszkeséggel tölt el, hogy a XVI. kerület infrastrukturális elmaradottságának ledolgozására 2007-ben megalkotott Fejlődő Kertváros Program beruházásai nem csak jobb életkörülményt biztosítanak a kerület lakóinak, hanem megnövelik a kötelező régészeti megfigyelések számát és ezzel hozzájárulnak a „leletvadászathoz”, melynek eredményeként elénk tárulhat a korai történelmi idők embereinek élete és halála. Ezzel is hozzájárulva ismereteink növekedéséhez, erősítve az egyébként sem alacsony nívójú lokálpatriotizmust a helyiekben.

Ha meg akarjuk tudni, hogy a XVI. kerület területén előkerült egyetlen hun csontváz vajon egy harcos férfié vagy egy dolgos nőé volt, ha tudni akarjuk, hogy a rákosszentmihályi kincslelet a római korból vagy a tatárjárás idejéből származik, akkor mindenképpen olvassuk el a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek 57.  számát.

Köszönet a könyv íróinak és Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ munkatársainak a mű elkészültéért.

Kovács Péter

polgármester

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat

 

Ára: 5.200,- Ft