Elérhetőségeink
Iroda: +36 1 604 8342,
Kutatószoba: +36 1 604 8391,
Cím: 1165 Budapest,
Veres Péter út 155-157.
E-mail: Térkép
NAPTÁR
Március2024. ÁprilisMájus
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Impresszum
Programajánló
Házirend
Virtuális séta
Értéktár

Flash-Com Számítástechnika
Minden jót, elvtársak!

Minden jót, elvtársak!

Czine Tibor - Daczi Péter Márton

 

A Czine Tibor és Daczi Péter Márton szerzőpáros a közelmúlt egyik fontos folyamatát járja körbe a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek megújult külsejű – keményborítós – 54. kötetében. Egy korszakot lezáró döntés: a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról adja a folyamat gerincét. A fiatal szerzők friss szemmel – egyikük sem élte meg az említett korszak történéseit –, tárgyilagosan járják körbe a döntés előzményeit, magát a kivonulást és a szovjet ittlét hagyatékát. Alapos történelmi dolgozat, dokumentarista erejű fotóalbum és néhány visszaemlékezés a korszakról. Helytörténeti sorozat része, hiszen a Déli Hadseregcsoport központját Budapest 16. kerületének „tüdejében”, a mátyásföldi Erzsébet-ligetben vették körül örökéletűnek szánt „ideiglenes” kerítéssel 1956-ban. A szerzők nem elégedtek meg a központ létének bemutatásával, hanem az egész magyarországi folyamatot feldolgozták. A kötet gyakorlatilag három nagy fejezetre bontható: a hadsereg magyarországi jelenlétének leírása és az ehhez tartozó fotógaléria, a 16. kerületi központ története szintén fotógalériával, és a visszaemlékezések, interjúk fejezete, amelyben megszólalnak itt állomásozott katonák és a kivonulás folyamatát videózó, éjt nappallá tévő operatőr is.

Az alapos, pontos forrásmegjelöléssel (ld. például „a MÁV záhonyi üzemigazgatóságának közlése”) elkészült tanulmány Daczi Péter Márton 2017-ben, az ELTE történelem szakán megvédett szakdolgozata alapján készült el. Az időrendi sorrendben felépített, olvasmányos stílusú írás történészi részletességgel járja körbe a témát, nem hagyván ki például a politikai pártok választások körüli reagálását, és a szovjet laktanyák környezetszennyező hagyatékát sem. A helytörténeti részből külön kiemelném a sashalmi laktanya elődjének, a barakktábor történetének leírását, ilyen pontos összegzéssel eddig még nem találkoztam.

A fotógaléria Czine Tibor és Daczi Péter Márton közös gyűjtése, saját fotók, archív amatőrfotók, riportfotók gyűjteménye, nagyon vegyes képi minősséggel, de így együtt a szerkesztésnek és a tördelésnek is köszönhetően elemi erővel hatnak a szovjet jelenlét hétköznapjai.

A szerzők a visszaemlékezéseket is közösen készítették, a fejezet mottója: „A légpuska elfogyott, Kalasnyikov még van.”

 

Ára: 5490 Ft